Om de Europese klimaatdoelen te halen, zal ook de bouwsector met meer aandacht voor het milieu zijn werkzaamheden moeten uitvoeren. In dit artikel kijken we naar het wat en hoe van CO2-neutraal bouwen.
Wat is CO2-neutraal bouwen?
CO2-neutraal bouwen is een ambitieuze moderne werkwijze waarbij gebouwen worden gerealiseerd met zo min mogelijk gevolgen voor het milieu. De werkwijze bestaat globaal uit drie stappen:
- De eerste stap is om gebouwen energieneutraal te maken. Bijvoorbeeld door geen aardgas te gebruiken en zelf energie op te wekken door middel van zonnepanelen. En door de woning goed te isoleren, zodat er zo min mogelijk energie nodig is om het gebouw te verwarmen.
- De tweede stap bij CO2-neutraal bouwen is om het bouwwerk zo klimaatvriendelijk mogelijk te realiseren. Dat kan door middel van circulair bouwen. Bij deze duurzame vorm van bouwen worden zoveel mogelijk herbruikbare grondstoffen gebruikt en zo min mogelijk eindige bronnen.
- Om volledig CO2-neutraal te bouwen, moet tot slot ook alle overige uitstoot geminimaliseerd en gecompenseerd worden als gevolg van de bouw. Denk hierbij aan productie en transport van goederen en energiegebruik voor bouwwerkzaamheden.
Hoe maak ik een energieneutraal gebouw?
Waar momenteel de meeste aandacht ligt bij CO2-neutraal bouwen, is het energieneutraal maken van de woning. De laatste ontwikkelingen op dit gebied zijn:
- Zonnepanelen – Wekken de elektriciteit op die apparaten gebruiken.
- Isolatie – Van daken, muren en vloeren. Om warmte beter binnen te houden.
- HR++ glas – Dubbel glas met een coating van isolerend gas tussen de glasplaten.
- Balansventilatie – Voert lucht van binnen af en brengt lucht van buiten naar binnen. Dat is veel efficiënter dan een raampje open zetten. En door warmteterugwinning warmt het de lucht die naar binnenkomt meteen op.
- Warmtepomp of zonneboiler – Warmt het gebouw op zonder aardgas.
- Naden en kieren – Zo veel mogelijk dichtmaken om geen kou binnen te laten.
Welke regels gelden er in Nederland?
Sinds 1 januari 2021 moeten alle nieuwbouwprojecten Bijna Energieneutrale Gebouwen (BENG) zijn. Nieuwe projecten krijgen alleen een bouwvergunning als zij aan de eisen van BENG voldoen. De belangrijkste drie pijlers zijn:
- Energiebehoefte terugbrengen
- Beperken van fossiel energiegebruik
- Benutten van hernieuwbare energie
Voor architecten brengt dit nieuwe uitdagingen met zich mee. Gebouwen moeten namelijk zo ontworpen worden dat zonnepanelen optimaal kunnen functioneren. Er moet dus al in een vroeg stadium van het ontwerp rekening gehouden worden met schaduwvorming, dakhelling en zonne-uren. En nieuwe huizen worden zonder aardgasaansluiting gebouwd, maar met warmtepompen.
En voor bestaande woningen?
Om de klimaatdoelen te halen, moeten alle gebouwen in Nederland in 2050 onafhankelijk zijn van gas. Eind 2021 moeten gemeenten hun plannen delen om dit te realiseren. Daarnaast moeten alle woningen in 2030 verplicht geïsoleerd worden. Hoe dit betaalt gaat worden en door wie is voor nu nog onduidelijk (bron).
Waar kan ik meer leren over CO2-neutraal bouwen?
Stichting Nederland CO2 Neutraal stimuleert en ondersteunt bedrijven om uit te groeien tot klimaatneutrale ondernemingen. Dat doen we door elk kwartaal een event te organiseren voor bedrijven die aan de slag willen met CO2-reductie. Duurzaam bouwen is één van de onderwerpen die we bespreken.
Vind je dat jouw bedrijf (of het bedrijf waar jij voor werkt) ook stappen moet nemen om CO2-neutraal te worden? Kijk eens op onze event-pagina en schrijf je in!