Is een CO2-neutraal leven mogelijk? En wat zijn de kosten?
10 december 2020 

Is een CO2-neutraal leven mogelijk? En wat zijn de kosten?

De oplossing voor het klimaatprobleem ligt zowel bij bedrijven als bij individuen. We zullen allemaal bewuster moeten leven en zo min mogelijk CO2-uitstoot moeten veroorzaken. Maar is het mogelijk om 100% CO2-neutraal te leven?

Wat is CO2-neutraal leven?

Voor we verder ingaan op de mogelijkheid en de kosten van CO2-neutraal leven, is het verstandig om eerst de term uit te leggen.

Met CO2-neutraal leven wordt bedoeld dat een individu per saldo geen CO2-uitstoot veroorzaakt. Dit noemen we ook wel klimaatneutraal leven.

Het hoeft niet perse te betekenen dat door jouw toedoen (direct of indirect) helemáál geen uitstoot plaatsvindt, maar dat je eventuele ‘restuitstoot’ compenseert. Onderaan de streep kom je dan op 0 uit. Verderop in dit artikel gaan we hier dieper op in.

Lees ook: Wat betekent het om CO2-neutraal te zijn?

Is het mogelijk om 100% klimaatneutraal te leven?

Om 100% CO2-neutraal te leven, zul je grote veranderingen in je leven moet maken. In onze huidige maatschappij wordt namelijk nogal wat CO2-uitstoot veroorzaakt. Heel zichtbaar is het bijvoorbeeld bij benzine-auto’s en vliegtuigen, waar je de CO2 letterlijk uitgestoten ziet worden. Maar ook bij het maken van producten in een fabriek wordt de nodige CO2 uitgestoten. En dat telt per saldo ook mee.

klimaatneutraal leven

Tip: Benieuwd hoe CO2-neutraal jij op dit moment leeft? Gebruik één van deze zes tools om je persoonlijke CO2-voetafdruk te berekenen.

CO2-neutraal leven is lastiger dan je denkt. Zelfs als je 100% plantaardig eet, overal lopend naartoe gaat, alleen nog maar koud doucht en in een zelfgebouwd houten huis gaat wonen, zullen jouw acties alsnog CO2-uitstoot tot gevolg hebben. Producten die je in een winkel koopt, moeten bijvoorbeeld eerst geproduceerd worden, verpakt en naar de winkel vervoerd worden. Om echt 100% klimaatneutraal te worden, wordt het leven wel erg primitief…

Bovendien is het in Nederland praktisch onmogelijk om klimaatneutraal te leven. Je doet namelijk indirect ook mee aan investeringen en uitgaven die de overheid uit naam van alle burgers doet. Ook uit jouw naam.

Wat kun je wél doen?

Stel je jezelf als doel om CO2-neutraal te leven? Volg dan onderstaande stappenplan.

1. CO2-uitstoot verminderen

Stap één is om je eigen CO2-uitstoot te verminderen. Kijk kritisch naar de verschillende onderdelen van jouw leven waarbij CO2 wordt uitgestoten en maak veranderingen. Voorbeelden zijn:

  • Geen vlees meer eten
  • Zoveel mogelijk lopend of fietsend verplaatsen
  • Geen verre vliegvakanties
  • Groene energie gebruiken
  • Duurzaam en lokaal shoppen

Lees verder: 7 manieren om je eigen CO2-uitstoot te verminderen

co2-neutraal leven

Tip: Een goed startpunt is om je persoonlijke CO2-footprint in kaart te brengen. Gebruik één van deze zes tools om je persoonlijke CO2-voetafdruk te berekenen.

2. Restuitstoot compenseren

Zoals eerder vermeld in dit artikel, is het vrijwel onmogelijk om 100% klimaatneutraal te leven. Zelfs als je op alle levensgebieden drastische veranderingen maakt, zal je altijd een zogenaamde ‘restuitstoot’ overhouden.

Gelukkig zijn er manieren om deze restuitstoot te compenseren. Bomen halen bijvoorbeeld CO2 uit de lucht en zetten dit om in zuurstof. Bomen (laten) planten is daarom een populaire manier om restuitstoot te compenseren.

En dat is helemaal niet zo duur! Nederlanders stoten gemiddeld zo’n 10 ton CO2 per persoon per jaar uit. Bij Trees For All kost je dit slechts €125 euro per jaar.

co2 uitstoot compenseren

CO2-neutraal bedrijfsleven

Vind je dat jouw bedrijf (of het bedrijf waar jij werkt) ook stappen moet nemen om CO2-neutraal te worden? Stichting Nederland CO2 Neutraal stimuleert en ondersteunt bedrijven om uit te groeien tot klimaatneutrale ondernemingen. Dat doen we door elk kwartaal een event te organiseren voor bedrijven die aan de slag willen met CO2-reductie. Kijk eens op onze event-pagina en schrijf je in!

Over de schrijver
Het is mijn persoonlijke missie om Nederland CO2 Neutraal uit te laten groeien tot hét grootste duurzaamheidsplatform van Nederland. Daarbij ben ik van mening dat we enkel en alleen een bijdrage aan het ‘verduurzamen’ van het bedrijfsleven kunnen realiseren als we onze handen ineen slaan en actief samen werken.