Vliegen & treinen: Is CO2-neutraal reizen mogelijk?
10 februari 2021 

Vliegen & treinen: Is CO2-neutraal reizen mogelijk?

Reizen en op vakantie gaan heeft impact op het milieu. Vooral door de CO2 die uitgestoten wordt tijdens het vervoer van A naar B. We kijken naar twee populaire vervoersmiddelen: is het mogelijk om CO2-neutraal te reizen met de trein of het vliegtuig?

CO2-neutraal betekent dat een bepaalde sector of activiteit per saldo geen CO2-uitstoot tot gevolg heeft en daarmee geen invloed heeft op het klimaat. CO2-neutraal wordt daarom ook wel klimaatneutraal genoemd.

Met CO2-neutraal reizen bedoelen we dat jouw reisgedrag – of dat nu per auto, bus, vliegtuig of trein is – aan het eind van de streep geen CO2-uitstoot tot gevolg heeft.

We zeggen ‘aan het eind van de streep’ en ‘per saldo’ omdat helemaal geen uitstoot veroorzaken voor de meeste vervoersmiddelen nog onmogelijk is. Maar het is wel mogelijk om de uitstoot zoveel mogelijk te beperken en de restuitstoot te compenseren.

Lees ook: Wat betekent het om CO2-neutraal te zijn?

Met CO2-neutraal vliegen bedoelen we dat een vliegreis zo min mogelijk CO2-uitstoot tot gevolg heeft. Maar vliegtuigen verbranden fossiele brandstof (voornamelijk kerosine) en stoten daarmee CO2 uit. Hoe kan een vliegreis dan toch CO2-neutraal worden?

De eerste stap naar CO2-neutraal vliegen is reduceren. Zo min mogelijk CO2 uitstoten dus. Er worden momenteel verschillende duurzame brandstoffen ontwikkelt om dit voor elkaar te krijgen. Voorbeelden zijn:

 • Biokerosine – Gebruikt frituurvet vormt de basis van deze nieuwe brandstof. Dit wordt vervolgens gemengd met kerosine, wat het geheel een duurzamer alternatief maakt. SkyNRG gaat in 2023 de eerste biokerosinefabriek van Nederland bouwen in Delfzijl (bron).
 • Synthetische kerosine – Met CO2, water en elektriciteit wordt kunstmatige duurzame kerosine geproduceerd. Doordat synthetische kerosine minder goed smeert in huidige motoren, mag het momenteel maximaal 50% bijgemengd worden. Bovendien is het 6x duurder dan de winning van normale kerosine. Maar ontwikkelingen zijn in volle gang (bron).
 • Elektrisch vliegen – Elektrisch rijden is tegenwoordig enorm populair. Helaas is elektrisch vliegen nog in de proeffase. Er zijn al wel succesvolle vluchten gemaakt met kleine vliegtuigen voor 2 tot 4 personen, maar rond 2035 worden pas grotere vluchten verwacht. Easyjet heeft aangegeven in 2037 volledig elektrisch te willen vliegen (bron).

Maar je kunt ook zelf bijdragen aan reductie van de uitstoot.

 • Minder vliegen – De beste manier om je steentje bij te dragen aan CO2-neutraal vliegen is door simpelweg minder te vliegen. Ga eens op vakantie in eigen land of neem de trein.
 • Duurzame vervoerder kiezen – Moet of wil je toch graag vliegen? Kies dan een vliegtuigmaatschappij die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. In dit onderzoek van Atmosair worden de meest duurzame en de meest vervuilende maatschappijen op een rij gezet.

Bovenstaande oplossingen zullen de CO2-uitstoot niet terugbrengen tot nul. De beste oplossing (voor nu) is daarom om de restuitstoot te compenseren. Voorbeelden zijn:

 • CO2ZERO – Het compensatieprogramma van KLM. Voor een kleine meerprijs kun je als passagier je restuitstoot compenseren. De meerprijs wordt geïnvesteerd in CO2-verminderingsprojecten die het Gold Standard-certificaat hebben.
 • GreenSeat – Door een reis te boeken via GreenSeat ben je gegarandeerd van het minst vervuilende vervoermiddel. Bij de prijs inbegrepen is een compensatie voor de CO2-uitstoot die jouw reis veroorzaakt.
 • Trees For All – Bereken de CO2-uitstoot van jouw reis en betaal het bijbehorende bedrag. Trees For All plant vervolgens bomen om jouw CO2-schade te compenseren.

Al sinds 2017 is al het treinvervoer in Nederland CO2-neutraal. Alle NS-treinen rijden elektrisch en de stroom die gebruikt wordt is 100% afkomstig uit windmolenparken.

Wanneer treinen niet rijden, zet de NS bussen in. Deze zijn niet elektrisch, maar rijden sinds 2019 op HVO (Hydrotreated Vegetable Oil). Dit is brandstof gemaakt van afgewerkt frituurvet en industriële vetten en wordt als klimaatneutraal beschouwd.

co2-neutraal treinen

Kortom: reizen met de trein wordt in Nederland als CO2-neutraal beschouwd.

En ook in andere Europese landen kun je klimaatneutraal treinen (bron):

 • In Duitsland rijden sinds 2018 alle langeafstandstreinen op groene stroom
 • In Zwitserland is bijna al het treinverkeer elektrisch en wordt alle benodigde stroom voor treinverkeer gewonnen uit waterkracht
 • In Zweden rijden alle treinen op stroom gewonnen uit waterkracht

De vliegreis is het meest belastende onderdeel van een vakantie. Maar ook vervoer op locatie en het verblijf zelf hebben impact op het milieu. Kijk dus verder dan alleen je reis. Benieuwd naar meer manieren om CO2-neutraal te kunnen leven? Lees dan ons artikel 7 manieren om je eigen CO2-uitstoot te verminderen

Vind je dat jouw bedrijf (of het bedrijf waar jij werkt) ook stappen moet nemen om CO2-neutraal te worden? Stichting Nederland CO2 Neutraal stimuleert en ondersteunt bedrijven om uit te groeien tot klimaatneutrale ondernemingen. Dat doen we door elk kwartaal een event te organiseren voor bedrijven die aan de slag willen met CO2-reductie. Neem een kijkje op onze event-pagina en schrijf je in!

Over de schrijver
Het is mijn persoonlijke missie om Nederland CO2 Neutraal uit te laten groeien tot hét grootste duurzaamheidsplatform van Nederland. Daarbij ben ik van mening dat we enkel en alleen een bijdrage aan het ‘verduurzamen’ van het bedrijfsleven kunnen realiseren als we onze handen ineen slaan en actief samen werken.