Hoe kun je een huurwoning verduurzamen?
22 maart 2021 

Hoe kun je een huurwoning verduurzamen?

Een koopwoning kan je zo duurzaam maken als je zelf wil. Maar bij een huurwoning mag je meestal niet zoveel aanpassingen maken. Wat kun je wél doen als je je huurhuis toch graag wilt verduurzamen?

Manieren om woningen te verduurzamen

Een woning verduurzamen betekent in eerste instantie je energieconsumptie minimaliseren. De belangrijkste manier is om duurzame isolatie toe te voegen. Zo blijft de opgewekte warmte in huis en hoef je dus minder energie te gebruiken. De energie die je wel gebruikt kun je vervolgens zo duurzaam mogelijk maken.

In het kort komt het verduurzamen van een woning op de volgende zaken neer:

  1. Muren, vloeren en plafond isoleren – Je huis beter isoleren is de beste manier om energie (en geld) te besparen. Zo blijft warmte binnen en hoeft je verwarming dus minder hard te werken.
  2. Glas vervangen – Enkel glas laat veel warmte ontsnappen. Vervang het door dubbel, triple of HR++ glas.
  3. Kozijnen vervangen – Kunststof en houten kozijnen houden warmte goed binnen. Maar stalen en aluminium kozijnen een stuk minder.
  4. Cv-ketel vervangen – Heb je een oude cv-ketel? Moderne cv-ketels hebben een beter rendement en zijn veel zuiniger.
  5. Zonnepanelen – Met zonnepanelen wek je zelf groene stroom op. 100% duurzaam, onafhankelijk van een energieleverancier en je verdient je investering vanzelf terug.
  6. Zonneboiler – Zorgt voor warm water wanneer de zon schijnt. Wat je niet genoeg hebt, kan de cv-ketel verwarmen wat je tekort hebt.
  7. Warmtepomp – Haalt warmte uit de lucht, bodem of grondwater en zet het om in warmte voor je huis. Dit is duurzamer dan elektrisch verwarmen.

Welke verplichtingen heeft de verhuurder?

Je huurbaas heeft geen verplichtingen wat energiebesparende voorzieningen betreft. Isolatie of dubbel glas aanbrengen is namelijk niet verplicht in Nederland. En ook duurzame energieoplossingen (zoals zonnepanelen, een warmtepomp of een zonneboiler) zijn niet verplicht (bron).

Als je je verhuurder om verduurzaming van de huurwoning vraagt, en bereid bent om daar meer huur voor te betalen, dan kan een rechter je wel gelijk geven. In 2020 besloot de rechter dat verhuurmakelaar Rappange een woning in Amsterdam-Oost verplicht moest isoleren en dubbel glas moest aanbrengen (bron). Huurders waren een procedure gestart omdat de stookkosten hoog waren en de verhuurder geen veranderingen wilden maken aan de woning.

huurhuis verplicht verduurzamen

Wat kun je zelf doen?

Woon je zelf in een huurhuis? Op gaatjes boren en een muur schilderen na mag je dan waarschijnlijk geen aanpassingen aan de woning doen. Hoe kun je jouw huurwoning dan verduurzamen?

Toch zijn er verschillende aanpassingen die je kunt maken voor een duurzamere huurwoning.

  1. Bespreek het met je verhuurder – Een duurzame woning levert meer op. Als jij bereid bent om meer huur te betalen, dan kan dat aantrekkelijk zijn voor je verhuurder. Neem contact op met je verhuurder en bespreek de mogelijkheden.
  2. Maak kleine aanpassingen – Dikke gordijnen hebben een isolerende werking. En led-lampen zijn een stuk energiezuiniger dan gloeilampen. Verder kun je denken aan een tochtstrip onder de deur en een waterbesparende douchekop.
  3. Groene energieleverancier – Betaal je zelf voor gas, water en licht? Stap dan over naar een energieleverancier die 100% groene stroom levert.
  4. Kijk verder dan de woning – Naast je huurwoning zijn er wellicht andere aspecten waarop je kunt verduurzamen. Ontdek de 7 manieren om je CO2-uitstoot te verminderen.

Wat kan ik nog meer doen?

Stichting Nederland CO2 Neutraal stimuleert en ondersteunt bedrijven om uit te groeien tot klimaatneutrale ondernemingen. Dat doen we door elk kwartaal een event te organiseren voor bedrijven die aan de slag willen met CO2-reductie. Duurzaam wonen is één van de onderwerpen die we bespreken.

Vind je dat jouw bedrijf (of het bedrijf waar jij voor werkt) ook stappen moet nemen om CO2-neutraal te worden? Kijk eens op onze event-pagina en schrijf je in!

Over de schrijver
Het is mijn persoonlijke missie om Nederland CO2 Neutraal uit te laten groeien tot hét grootste duurzaamheidsplatform van Nederland. Daarbij ben ik van mening dat we enkel en alleen een bijdrage aan het ‘verduurzamen’ van het bedrijfsleven kunnen realiseren als we onze handen ineen slaan en actief samen werken.