arrow_drop_up arrow_drop_down

Online Workshops

Een overzicht van de online workshops die Nederland CO2 Neutraal tijdens het online event op 4 juni 2020 verzorgt.

De workshops zijn besloten en alleen toegankelijk voor leden

Circulair inkopen (zelfde programma als 2019)

Circulair inkopen is een steeds belangrijker thema in duurzaamheidsland. Eerst begonnen de overheden maar ook van bedrijven wordt er meer verwacht. Maat wat wordt er exact verwacht van bedrijven? En hoe groot kan jouw impact zijn?


Wij hebben een workshop ontwikkeld op basis van onze praktijkervaring en onderzoek. Tijdens deze workshop leren deelnemers hoe circulaire producten en diensten kunnen worden ingekocht. De workshop is volledig gericht op de specifieke behoeften van de deelnemende bedrijven. Zo ga je naar huis met praktische tools die je kan toepassen voor je eigen organisatie.

Continu verbeteren

In iedere norm staat het centraal: Continue verbetering. Of het nou gaat om reageren op ongevallen, klachten, afwijkingen of incidenten of het stellen van doelstellingen en het uitzetten hiervan om betere resultaten te behalen.


De eisen van diverse normen zijn vaak hetzelfde. Denk daarbij aan certificeringen zoals ISO 9001, ISO 14001, VCA, CO2 Prestatieladder en recentelijk de steeds populairder wordende eis van ISO 27001 en Veiligheidsladder. En toch zien we in de praktijk vaak dat bedrijven niet constructief aan de slag gaan met verbetering, doelstellingen niet worden behaald of afwijkingen meerdere keren voor blijven komen.


Tijdens deze workshop richten we ons dan ook op het verbeteren van de processen rondom continue verbetering. Hoe stel ik goede doelstellingen? En hoe krijg ik ze in de organisatie gecommuniceerd zodat iedereen er zelf actief mee aan de slag gaat? Hoe krijg ik draagvlak? Maar ook: Hoe krijg ik meer inzicht in wat er verbeterd kan worden? Welke eenvoudige technieken voor oorzaakanalyse kunnen worden gebruikt om beter inzicht te krijgen in de kern van een issue?


Aan de hand van praktijkvoorbeelden en technieken geven we jullie tips en tricks om aan de slag te gaan met het optimaliseren van verbetermanagement in jouw organisatie. En dit gericht op de driepoot: Kwaliteit, Arbo en Milieu!

Duurzaam communiceren

Veel organisaties zijn al aan de slag met duurzaamheid of willen beginnen met de eerste stappen om te verduurzamen.

Deze organisaties hebben vaak dezelfde vraag namelijk, hoe zorg je voor meer bewustwording, enthousiasme en draagvlak voor dit onderwerp?


Wij geven tijdens deze workshops allerlei voorbeelden en tips om hiermee om te gaan. 

We laten je zien hoe je met verschillende stakeholders, zowel in- als extern, kunt communiceren.

Daarnaast vragen we uiteraard om een actieve bijdrage en zorgen we ervoor dat je vol nieuwe inspiratie verder kunt!

Duurzaamheid in de keten

Veel organisaties worstelen met de eisen en het plan van aanpak voor de niveau 4 en 5 eisen op de CO2-Prestatieladder.

Deze workshop leert je hoe je op een pragmatische wijze invulling kunt geven aan de eisen en hoe je échte verduurzaming in de keten kunt bewerkstelligen.


Zo laten we je voorbeelden van ketenanalyses zien, leggen we uit wat nou precies scope 3 emissies zijn en hoe je de eerste stappen richting circulariteit in de keten kunt zetten.


Wij leren dat dit niet hogere wiskunde hoeft te zijn! Daarnaast mag je ons al je vragen stellen waar jij als bedrijf tegenaan loopt.

Gewenst gedrag borgen (ook nu)

De corona-crisis laat ons zien hoe groot ons aanpassingsvermogen is. Het is niet altijd makkelijk; we kunnen thuiswerken, de auto laten staan, nieuwe communicatiemiddelen omarmen en ga zo maar door. De vraag is wat we straks, na de crisis, anders blijven doen? En misschien is de vraag nog wel meer: wat wil jij dat (jouw) mensen straks anders blijven doen?


Als organisatie is het zeer interessant om te kijken naar wat er nu gebeurt en hoe je gewenste nieuwe eigenschappen die mensen zich eigen aan het maken zijn, kunt borgen. Daarvoor is inzicht nodig in menselijk gedrag.


Wetenschap rondom gedragsverandering leert ons hoe mensen omgaan met veranderingen. En of het nu gaat om duurzaam ondernemen, omgaan met corona of een hele andere uitdagingen die je voor ogen hebt, het gaat altijd om mensen die in beweging moeten komen. En blijven.


Tijdens deze workshop neemt gedragswetenschapper en spreker Etienne Kreutzer van Stendig-advies (www.stendig-advies.nl) je mee in de wereld van gedragsverandering. Wees gerust: dit is geen softe materie. We gaan het hebben over sociale innovatie, het ontwikkelen van competenties en het vergroten van de overtuigingskracht van je organisatie en medewerkers.


Na de workshop weet je: 

  • Hoe jouw organisatie nu en na de crisis aan de slag kan met duurzaamheid
  •  Hoe je er voor zorgt dat medewerkers constructief gaan en blijven bijdragen aan plannen rondom duurzaamheid
  • Hoe je het aanpassingsvermogen, de omgevingsbewustzijn en de flexibiliteit van je organisatie en medewerkers vergroot.
  • Hoe je gewenst gedrag borgt.

Maak het verschil met duurzame mobiliteit

Tijdens deze workshop laten we jullie zien welke mogelijkheden er nu al zijn om het verschil te maken richting klant, medewerkers en je eigen bedrijfsvoering op het gebied van duurzame mobiliteit.


Wat biedt een duurzaamheidscertificaat voor de gebouwde omgeving?

Wat is het nut van een duurzaamheidscertificaat op mijn gebouw, is mijn gebouw hiermee ook duurzamer? Het antwoord is nee! Een certificaat alleen zorgt niet voor een duurzamer gebouw, maar het biedt wel een roadmap om de juiste keuzes te maken ten aanzien van het verduurzamen van je gebouw.


Ons doel is dan ook niet om zoveel mogelijk gebouwen in Nederland te voorzien van een certificaat, maar om de onderliggende beoordelingen te gebruiken als blauwdruk voor een verbeterplan. Mocht een certificaat met een hoge score hier vervolgens een vervolg van zijn dan is dat mooi meegenomen. 


In Nederland bestaan er veel verschillende certificeringen voor de gebouwde omgeving, denk maar aan het energielabel, BREEAM, LEED, WELL, GPR, etc. Welk label is nu waar voor bedoeld en op welke manier kan het mij helpen om mijn onderneming te verduurzamen?  


In dit webinar staan wij stil bij de verschillende certificaten in Nederland en laten wij de verschillen tussen de verschillende certificaten zien. Ook laten wij verschillende voorbeelden voorbij komen van organisatie die gebruik maken van certificeringen en wat hun

beweegredenen zijn. 


Tijdens dit webinar worden de 3 scopes behandeld en alle behandelde maatreglen tijdens dit webinar zijn toe te passen in de situatie van iedere deelnemer.

Nog geen lid? Start vandaag!

Wij maken gebruik van cookies