Workshops

Een overzicht van de workshops die Nederland CO2 Neutraal op 9 december beschikbaar stelt. Alle workshops worden online gegeven. Alleen toegankelijk voor leden!

Word ook lid!


Online workshop

Een nieuw energiesysteem: van vraag- naar aanbod gestuurd

klimaatneutraal

De toekomstige energiemarkt is fossielvrij. Dat gaat verder dan groene stroom inkopen op basis van Garantie van Oorsprong-certificaten (GvO’s). Het betekent dat we in Nederland meer moeten opwekken. Maar er is nóg een uitdaging. Aanbod van duurzame energie is moeilijker te reguleren. We kunnen de wind en zon immers niet aan- of uitzetten zoals we met kolencentrales wel kunnen. Het huidige stroomnet is niet ingericht op continu veranderende omstandigheden; het raakt overbelast. Daarom is het tijd voor een nieuw energiesysteem. Een systeem waarin aanbod en verbruik gebalanceerd zijn. Met andere woorden: we moeten stroom gebruiken wanneer het wordt opgewekt. Dat principe heet gelijktijdigheid. En gelijktijdigheid is de basis van een toekomstbestendig fossielvrij energiesysteem.

In deze workshop leer je waarom gelijktijdigheid belangrijk is en wat het je organisatie kan opleveren. We hebben het over:  

  • Hoe werkt de duurzame energiemarkt (energiemix, GvO-certificaten)?

  • Welke uitdagingen zijn er rond de groei van duurzame energie (netcongestie, volatiliteit)?

  • Wat is er nodig voor een toekomstbestendig duurzaam energiesysteem?

  • Hoe kunnen we samen het energiesysteem veranderen?

  • Hoe kan jouw bedrijf met gelijktijdigheid geld besparen ?

Online workshop

Duurzame verandering. Hoe breng je mensen in beweging?

Duurzaamheid gaat over mensen. De keuzes die jij, ik en de mensen in jouw organisatie nu maken bepalen de voor- of tegenspoed van straks.

Hoe breng je mensen in beweging richting duurzame stappen? En wat betekent de duurzame transitie voor zowel jouzelf als de organisatie waar je werkt? 


Deel mee en leer van de menselijke kant van duurzaamheid in de workshop van sociaal strateeg Bram Hulsenboom, eigenaar van Mens en Klimaat.

Online workshop

Waterstof; Los(ser) van het grid

Toename van de vraag naar elektriciteit en de snelle opkomst van lokale duurzame energiebronnen zorgen ervoor dat het elektriciteitsnet in bepaalde gebieden aan zijn grenzen zit (netcongestie). Daarnaast verlopen de huidige afspraken voor de salderingsregeling voor huishoudens en MKB per eind 2022. Welke opties heb je hierna? In deze workshop gaan we behandelen welke alternatieven er nu en in de toekomst zijn voor de opslag van energie. Aan de hand van marktgerichte voorbeelden bespreken we de mogelijkheden.

Online workshop
Sustainable Development Goals (SDG'S); doelen vertalen naar je eigen organisatie

De volgende stap: MVO en de SDG's

Workshop

Deze SDG-workshop geeft een korte introductie over de doelen en waar we als Nederland staan. Wat volgt is een interactieve sessie om de doelen te definiëren die bij de eigen organisatie passen, door te kijken naar de organisatie waarden, verantwoordelijkheid en kansen.

Vervolgens bekijken we die doelen en de onderliggende targets en bepalen we in kleine groepen hoe je die doelen vertaalt naar de bedrijfscontext; wat betekent bijdragen aan die SDG voor de bedrijfsvoering, je medewerkers, je leveranciers, klanten, samenwerkingspartners, uitstraling/communicatie/positionering?

Online workshop
Daadwerkelijk aan de slag met energiebesparing

Tijdens deze praktijk ingerichte workshop geven we jou concrete handvatten om daadwerkelijk energie te kunnen besparen. Energiebesparing begint natuurlijk met het creëren van een nulpunt en inzicht in je energieverbruik. Tijdens deze workshop nemen we je mee in de uitvoering van de energiescan en laten we je zien hoe je dit zelf kunt toepassen en organiseren binnen jouw organisatie.

Online workshop

Communiceren over de CO2-Prestatieladder. Weet jij wat verplicht is en wat niet?

Veel organisaties lopen tegen het feit aan dat ze niet zo goed weten welke onderdelen verplicht zijn en op welke manieren ze dit kunnen invullen. Het is namelijk een flinke klus om iedereen binnen de organisatie op de juiste manier te benaderen.

Hierbij komen de volgende onderdelen naar voren:
- Wat zijn de verplichte communicatie eisen per niveau
- Communicatievoorbeelden intern en extern
- Hoe creëer je bewustwording
- Borgen van communicatieplannen

Wil jij meer weten over het communiceren over de CO2-Prestatieladder?

Online workshop

Veiligheidsladder

2021 staat in het teken van de Safety Culture Ladder. Veel bedrijven in de bouw en infra moeten aantonen aan de eisen van minimaal niveau 2 van deze norm te voldoen. Onderdeel hiervan is het doen van gedragsobservaties en het beïnvloeden van dit gedrag. 


Gedurende deze workshop gaan we inhoudelijk in op de veiligheidsladder, tips en tricks en ervaringen tot nu toe. Daarnaast gaan we in op het opzetten van campagnes om gedrag te beïnvloeden. Dit kan gebruikt worden voor niet alleen de Safety Culture Ladder, maar ook op het gebied van milieuzorg!We geven praktische voorbeelden van de opbouw van een campagne. We gaan daarbij in op de planning, creatie, uitvoering en evaluatie!


Let op: dit is dezelfde workshop als 16 september! 


Vind jij deze workshops interessant?

Als lid van stichting Nederland CO2 Neutraal kun je gratis deelnemen aan deze workshops. Nog geen lid? Aanmelden kan nu direct.
arrow_drop_up arrow_drop_down